Hotet mot ÖIS


Vi mottog under torsdagen ett mail från Thomas Munther med en skrivelse signerad ÖIS fotbollsstyrelse. Vi har via omvägar fått höra att det ligger mer bakom detta beslut från ÖIS men då ÖIS inte har berört detta med en (1) mening så får vi anta att det i sammanhanget är irrelevant och att det som förmedlats till oss via Thomas Munther är ÖIS klubblednings ytterst egna vilja. Inte för att vi anser det vara någon förmildrande omständighet att buga inför överheten och springa dess ärenden – snarare tvärtom.

Hej medlemmar i IÖ

Vi är som alltid tacksamma inom Örgryte IS att det är ett bra liv på våra läktare och laget får den support som dom behöver. Flaggor sång och tifon skapar alltid en bra och positiv stämning som vi alla ÖISare älskar.

På derbyt mot Gais så blev de positiva tyvärr negativt när vi fick ett avbrott i matchen. Tyvärr passerades regler på ett sätt som inte är bra för oss inom ÖIS och det arrangemang vi vill göra. Rök och bengaler orsakade ett matchstopp på 5 minuter samt banderoller som visades är nu under polisutredning. Vi har efter matchen mottagit många negativa reaktioner från andra supporters, sponsorer och Svenska fotbollsförbundet.

Vi har därför på styrelsemöte nödgats till följande beslut som gäller tillsvidare.

Beslut

  • IÖ kommer inte längre ha tillgång till sitt förråd på GU. Detta innebär att allt läktarmaterial måste passera insläpp så personer kan visiteras. Förrådet skall vara utrymt till matchen mot Värnamo.
  • Ökad kontroll av IÖ medlemmar vi insläpp så vi kan plocka bort pyroteknik och banderoller innan dom visas.
  • Vill IÖ göra ett större Tifo arrangemang så får de komma in och rigga detta i god tid så att materialet kan sökas igenom innan insläpp.

Vi hoppas att ni som grupp förstår varför och avlägsnar alla prylar i förrådet. Lås kommer att bytas innan matchen mot Värnamo.

Vi hoppas att finna en väg framåt snabbt och finns självklart tillgängliga för en bra dialog om ni vill. Fundera på hur ni skulle vilja lösa detta på ett positivt sätt för ÖIS så vi får den färgsprakande läktare som alla vill ha. Kommer vi bara till en bra lösning så skall beslutet hävas direkt.

Örgryte IS Fotbollsstyrelse genom Thomas Munther.

Lars Ranängs handplockade styrelse har efter ett halvår av idogt utredningsarbete identifierat en företeelse som existerat de senaste 11 åren – vissa supportrar gillar att det är bra liv på läktaren när ÖIS spelar. Detta manifesteras genom flaggor, sång, tifon samt nyttjande av pyroteknik, och har gjort så i princip på varje match ÖIS spelat sedan 2005. Det har på en ansenlig andel av dessa matcher enkom skett för att vi har varit på plats, eller lagt tusentals timmar på att sy och måla – av den enkla anledningen att det är få andra ÖIS:are som är intresserade av bra liv på den färgsprakande läktare som ”alla” vill ha.

Att det tog sådan tid för dem att identifiera detta kan misstänkas bero på att de av klubbledningen så högaktade Cheese Ballz-ÖIS:arna för en gångs skulle behagade lämna tv-soffan, köpa en matchbiljett och faktiskt bidra med någonting i samband med en ÖIS-match. Det är för oss självklart att man som konsument ska ha all rätt att ställa krav på produkten man köper; Att bli fem minuter försenad hem är givetvis inte okej. Att inte klara av att vinna ett enda derby de senaste tio åren är givetvis inte okej. Att få ta med sig sitt safe space till Gamla Ullevi och slippa se så hemska ord som ”våldtagna” målade på ett stycke tyg är en självklarhet. Att inte få se ett enda mål på 180 minuters derbyfotboll är även det något som bidrar till en negativ arenaupplevelse.

Vi tar självklart på oss att folk som gått på det senaste årets derbyn, enkronasmatch och kvalspel valt att stanna hemma nästa hemmamatch. ÖIS marknadsföring och intresse för att få tillbaka dessa omgången efter har varit i det närmaste klanderfri – till och med med guldstjärna i kanten! – och vi förstår givetvis att den negativa arenaupplevelsen som ett levande och färgsprakande Östra Stå stått för kraftigt motarbetat visionen om en publiksiffra som svarar mot publikbudgeten. Hade ingen brytt sig på riktigt så hade det kommit mångfalt fler som brytt sig på riktigt, den logiken köper vi rakt av.

Vi finner det alltså fullt naturligt att ÖIS styrelse – som självklart finns tillgängliga för en bra, reaktiv, dialog (den mesta bra dialog är reaktiv, det är allmänt känt) – väljer att göra vad de kan för att blidka sektion Cheese Ballz och Gerhard Sager (om vi också ska hänge oss till anekdotisk bevisföring för att göra en poäng: vi känner till många supportrar som går på vissa matcher just för den färgsprakande läktaren, att det finns sponsorer i loungen som gillar pyro och att gubbmaffian på Svenska Fotbollförbundet avskyr det vi gör) genom att på ett ytterst anständigt vis direkt ta till stridsåtgärder, utan att passera gå. Vi förmodar att de innan dessa åtgärder har tagit in erfarenheter från Ulrika Rosén, Michael Högfeldt, Björn Nilsson och Mattias Asserståhl som lagt en hel del tid och energi på att försöka strypa vår verksamhet – med ett övertygande resultat som följd.

Vi svarar inte speciellt bra på hot och ultimatum och det är därför uteslutet att vi kommer lyda order från en supporterfientlig ledning med 1) en inflyttad lantis marinerad i småklubbsmentalitet som har varit ÖIS:are i ett halvår, 2) styrelsemedlemmar som lagt större delen av sin tid inom elitfotbollen till att jobba för ÖIS konkurrenter, 3) en skenhelig hycklare med stor glappkäft, 4) en inkompetent klubbdirektör som på inget sätt förtjänar sina 45 000 kronor i månaden för att bygga sitt eget varumärke genom ÖIS samt 5) en inställsam gol-Björn. När era officiella tjänster hos ÖIS har avslutats vill vi se hur mycket hjärta, engagemang och drivkraft ni har för att lägga hundratals timmar varje år för att göra något konstruktivt för ÖIS.

  • Vi kommer inte tömma förrådet, och att ni tror att vi kommer transportera allting vi använder fram och tillbaka till arenan vid varje match bevisar bara hur extremt lite koll ni har på den verksamhet vi bedriver. Vill ni förstöra summan av många ÖIS:are skänkta bidrag och de tusentals timmars arbete som är lagt på materialet som finns där – gör det, det ligger helt i linje med er supporterfientliga inställning till en färgsprakande läktare.
  • Hur ska ni identifiera IÖ-medlemmar om de inte bär IÖ-merch? Kommer ni – likt 2007 – köra på guilt-by-association-spåret och plocka alla som ni tror är IÖ trots att ni egentligen inte har en aning om det? I krig är allting tillåtet, även att trakassera ÖIS:are som inte gjort något annat än att stå med oss på läktaren? Enligt vems tycke och smak ska eventuella banderoller refuseras? Har ni något regelverk över vilka ord som är förbjudna eller kommer det ske med lika stor godtycklighet som den utökade visitationen?
  • Vill ÖIS ha något annat än en steril och död läktare så ställer man inte ultimatum mot dem som gör jobbet. Vi dansar inte efter någon annans pipa.

Vår positiva lösning på detta är följande: alla supporterfientliga krafter inom ÖIS klubbledning rensas ut så fort det är möjligt. Vi förhandlar inte med klåpare som inte ens kan sköta de grundläggande delarna av en fotbollsklubb utan istället väljer att lägga energi på att måla ut oss som syndabockar.

IMG_3580

Thomas Munthers bil 2014, innan han blev invald i styrelsen och visade sitt rätta jag.