Till minne av Berra

Den 8:e februari 2024 lämnade Östra Stå-legenden Henrik “Berra” Berndtsson jordelivet. Våra tankar går till hans närmaste anhöriga, men han berörde så många fler än vad han själv kunnat namnge.

Berra var en pionjär inom den rödblåa läktarkulturen. I en tid när dom andra spelade mot riktiga storklubbar i Europa och ÖIS knappt drog fyrsiffrigt på sina matcher var han med och drog igång en organiserad klackverksamhet på Östra Stå.

Som medgrundare av Red Fans Klan ’93 gick han i första ledet kring att förändra inställningen till ÖIS aktiva supporterskap. Det var bara ÖIS som gällde, det var bara ÖIS som behövdes och alla rubriker som kunde få ÖIS genom det övriga fotbollsbruset var bra rubriker.

Från hans position på räcket under sent 90- & tidigt 00-tal skapade han en relation till alla vi ungdomar som introducerades till Östra Stå under ÖIS senaste långvariga Allsvenska sejour. Att Berra stod på räcket var på den tiden lika naturligt som att ÖIS var bäst i stan. Han gjorde sånt som kunde betecknas som ren dårskap, men när solen gick upp var han ändå vår egen älskvärda dåre.

Under 10- och 20-talet gjorde hans sjukdomsproblematik att han inte längre kunde balansera ett liv med ÖIS-närvaro. Det var inte sällan Berra kom på tal och frågan ställdes ifall han fortfarande levde. Det gjorde han, även om ingen riktigt kunde svara på var han var, hur det var med honom eller när (om) man skulle få se honom en nästa gång.

Glädjande nog fick vi alla en sista möjlighet till farväl. I samband med kvalmatchen och RFK:s 30-årsåterförening var han där igen. På puben, på Östra Stå, och självklart även på räcket. Cirkeln var sluten, och en yngre generation som bara hört legenderna fick chansen att få en relation till legenden själv. Vi är glada att vi fick ett sista fint ÖIS-minne tillsammans. Ett värdigare avslut är svårt att regissera.

Förbered en plats för oss andra Berra, på den läktare vi alla tids nog skall ta plats på. Länge leve Berra på räcket – för alltid inskriven i ÖIS-historien!

Begravningsceremonin äger rum i Östra Kapellet, i anslutning till Redbergsplatsen, torsdag 7 mars kl 12.00. Klä er i era vackraste färger och kom och dela ett sista minne med Berra.