Bli medlem i ÖIS

“51-procentregeln är en regel som är inskriven i Riksidrottsförbundets stadgar, vilket innebär att en förenings medlemmar måste inneha 51 procent av rösterna i ett idrottsaktiebolag och därmed ha rösträttsmajoritet. Alltså får ingen enskild ägare, vare sig en privatperson eller ett företag, köpa upp idrottsaktiebolaget helt och hållet.”

Svensk fotboll är i det närmaste helt unikt på det sättet att det är föreningars medlemmar som är majoritetsägare i svenska fotbollsklubbar. Den svenska traditionen av föreningsdemokrati och principen “en medlem, en röst” är mycket stark. 51-procentregeln har dock varit hotad vid flertalet tillfällen. Senast frågan om att skrota 51-procentregeln var uppe inför Riksidrottsmötet var 2013, lyckligtvis röstades detta förslag ned. Detta tack vare ett intensivt upplysnings- och kampanjarbete av Svenska fotbollssupporterunionen och aktiva supportrar inom den svenska fotbollsrörelsen, som motsatte sig kommersialiseringen av det vi älskar allra mest.

Det betyder dock inte att hoten från den moderna fotbollen är över. När denna växer sig starkare och blir än mer kommersialiserad, när frågan om VAR aktivt progageras för, och när Fredrik “Sauron” Reinfeldt är ordförande för SvFF, ja då är det viktigare än någonsin att vi som aktivt stöttar våra föreningar engagerar oss än mer och höjer våra röster och säger NEJ. Vi vill inte ha mer av den moderna fotbollen, vi vill inte ha VAR, vi vill inte se oljebaroner från öst eller shejker från Arabien som ägare av våra föreningar. 

Gång på gång ser man skräckexempel runt om i världen där klubbar blir själlösa eller till och med identitetslösa när de köps upp av rika knösar, som varken bryr sig om fotboll eller om supportrarna till laget de så gräsligt har tagit över. De värsta skräckexemplen utgörs av Red Bull, som har köpt upp flertalet fotbollsklubbar och helt ändrat på deras identitet. Klubbar har gått från att vara anrika och historiska institutioner till att inte utgöra något annat än reklampelare för ett österrikiskt energidrycksbolag.

Även i Sverige finns det flertalet föreningar som existerar och bedrivs på högst tveksamma grunder, (AFC, HTFF, Häcken-Kopparberg Göteborg m.fl.) men lyckligtvis utgör dessa undantag snarare än regel. 

DU som ÖISare har en plikt i att vara medlem i ÖIS Fotboll, det är vi som tillsammans äger ÖIS. Gå på årsmötet, läs in dig på förslagen och ta ställning i sakfrågorna! Avgå Reinfeldt, scheiss Red Bull, mot den moderna fotbollen! Ses på Ullevi Lounge ikväll!