Med anledning av att ÖIS inte utesluter spel på Valhalla till nästa säsong (hur sannolikt det sedan är har vi dock ingen aning om) så vill vi bara klargöra vår ståndpunkt i frågan:

Valhalla IP är inget som helst alternativ om inte ståplatsläktaren renoveras och får en rektangulär utformning till skillnad från den nuvarande bågformen, samt att den förses med ett tak.

Vi har i år gjort vår bästa läktarsäsong på flera år – troligtvis någonsin. Trots att en stor andel av de som står i klacken idag aldrig någonsin tidigare har varit med om en värre sportslig dekadens för vårt älskade Sällskap, trots att vi i år var det 37:e (!!) bästa laget i Sverige, trots att vi har fått möta lag som i stenhård konkurrens med varandra tävlar om vilka som kan vara mest färglöst och fullständigt ointressant, så har vi aldrig varit bättre på läktaren. Sveriges 37:e bästa fotbollslag har haft ett läktarstöd som utan snack är topp-10 i hela Sverige.

Vilka/vad har vi då att tacka för det? Givetvis har vi varit en starkt bidragande orsak till årets fina stämning, men även klackens flytt till en betydligt mer optimerad sektion på Gamla Ullevis långsida har varit ett riktigt lyft. Vi har fått en sektion som är som klippt och skuren för oss, till skillnad från Gamla Ullevis fullständigt hemska kombiläktare och tidigare säsonger på den alldeles för avlånga läktaren på Valhalla, som dessutom saknar allt vad akustik heter. Finns det fler faktorer? Bra fotboll? Intressanta motståndare? Bra arenaservice? En känsla av stabilitet i föreningen?

Årets enkronasmatch mot Varberg spelades som bekant på Valhalla. 4000 på läktarna, ettan mot trean i tabellen och en förkrossande 4-1-seger för ÖIS. Var det årets bästa stämning då? Absolut inte. Var det ens topp fem sett över hela året? Nej det var det inte heller. Varför inte det då? Jo av den enkla anledningen att det är fullständigt omöjligt att få till samma stämning på Valhalla i dess nuvarande utformning som på Gamla Ullevi. Det finns ingen akustik, ingen resonans och läktaren är på tok för avlång så det alldeles för ofta slutar i att det blir osynkat. Det går inte att få något att lyfta på Valhalla. Trots att vi spelade där säsongen när vi gick upp i Allsvenskan så finns det ingen match från den säsongen som är i närheten av det bästa vi har presterat i år. Inte. I. Närheten.

Om Örgryte IS inte utesluter spel på Valhalla IP nästa år så tar vi för givet att det då ska innefatta en renovering av läktaren, annars är det inte aktuellt överhuvudtaget. Ska vi lämna för Valhalla i befintligt skick så ska vi bli utkastade från Gamla Ullevi utan någon som helst möjlighet att påverka det beslutet, och då ska det vara under jävligt högljudda protester från samtliga klubbrepresentanter! Det är fullständigt ovidkommande om det skulle råka vara några kronor billigare att spela på Valhalla, och den skillnaden kan för övrigt aldrig vara så stor att det är skillnaden mellan division 1 och Superettan. Det vi tappar i förlorad stämning på den flytten äter upp den mellanskillnaden flera gånger om, samtidigt som – och det här är det viktigaste av allt – ÖIS i så fall deklarerar att vi supportrar inte betyder speciellt mycket och att spelarnas uttalanden om den goda stämningen är lika ihåliga som ett fabricerat citat signerat en pr-byrå.

Utan vi supportrar är vi just nu nästan exakt lika ointressanta som övriga lagen i division 1, trots vår historia.