Cirkus ÖIS; sporten utan ansvar

Del ett i vår serie om missförhållandena på ÖIS-gården är gnistan som fått misstroendet att pyra på allvar; vår chefsscout Matti Demegård som dagen innan Gothia Cup skulle påbörjas, fick ÖIS att skriva över sin son, samt vår före detta ordförande Per Skånbergs son, till ifk Göteborg. Bara månaden innan hade Per Skånberg fått en stor ÖIS-välgörare att hjälpa till med ett miniläger för deras söners ÖIS-lag.

Matti anställdes av Per i november och har sedan dess inte gjort något reellt arbete för ÖIS. På riktigt. Det är ingen som kan svara på vad det är han gör på halvtid, kanske scoutar han lånespelare på Allsvenskans bänkar? Lön från ÖIS får han däremot. När vi mötte Östersund inför färre än 1000 ÖIS:are var Matti i Köpenhamn och såg ifk:s akademi spela cup. 

När vi lyssnar runt bland andra med insyn i föreningen märker vi av att ÖIS lednings icke-agerande har satt en nivå som ingen kan känna igen sig i. Undfallenheten gentemot att fatta ett självklart beslut och säga upp Matti provocerar, och känslan av att botten är nådd uttrycks tydligt. Frustrationen med dem på ÖIS-gården går inte att ta miste på. 

Att Matti Demegård ännu inte fått avsked från ÖIS är ett hån mot alla dess lojala anhängare, och ÖIS överlever inte genom illojala representanter. 

Vilka är det då som ännu inte gjort upp med våra pågående sportsliga felrekryteringar? De som haft ledande befattningar längst tid på ÖIS-gården är Kristofer Allbäck, vice ordförande/kassör. Niklas Allbäck, först klubbchef, sen återanställd som kommersiell chef efter att han avsade sig den första positionen. Andreas Karlsson, akademichef, sedan tillförordnad klubbchef. Dessa har haft inflytande över alla, eller nästintill alla, våra sportsliga rekryteringar sedan Thomas Askebrand försvann från ÖIS. Detta till trots att ingen av dem har någon som helst erfarenhet av fotboll på elitnivå. 

Nu är Andreas formellt chef på ÖIS-gården. Förmodligen var det han som skrev på övergångspapprena för Mattis och Pers söner, istället för att be dem fara i väntan på frimånaden efter säsongen, men Mattis vara eller icke-vara på ÖIS-gården är det inte han som bestämmer om.

Med två Allbäcks på ÖIS-gården står sig Karlsson från Grästorp slätt. Kristofer & Niklas har gjort hedervärda insatser och lagt många obetalda timmar för ÖIS på och utanför ÖIS-gården, många direkt livsavgörande för att få rätsida med föreningens bagage. Att driva någon elitfotbollsverksamhet är de däremot inte kapabla till, inte heller att bygga en förening i harmoni. Det räcker att titta på vad det är, och har varit, för skick på vår sport & kansli, och numera också stämningen inom föreningen, för att förstå att de inte är bra nog att klara av det här. 

Det största problemet är att ingen tar något ansvar för sporten, trots att de är med och fattar beslut om densamma. Att vi har bänkspelare i laget med hög lön var Kruljs värvningar, men Krulj är inte kvar. Joacim Nordh som var ordförande när Krulj värvades basar över ÖIS 1887, men har inget med fotbollen att göra nuförtiden. De som är kvar, och är dem i ledande position som tillbringat klart mest tid på ÖIS-gården senaste åren, har dock varken haft något att göra med tillsättandet och/eller avsättandet av sportchefen, eller spelarna Krulj värvade som belastar vår ekonomi med ett par miljoner om året utan speltid. De har såklart ingenting att göra med att Matti fortfarande bär lön av ÖIS heller. 

Terje Johansson, kommunal chef, ordförande, Björn Anklev  (f.d. elitspelare), Fredrik Björk, (f.d. elitspelare), är de som borde gå in och styra upp det nuvarande kaoset, förtydliga allas roller och sätta lite sportslig struktur, men… Terje är en offentlig chefsbyråkrat med för hög fallhöjd. På sex månader har han inte visat någonting som tyder på handlingskraft trots att den nuvarande, sportsliga situationen varit gällande i flera år. Transferfönstret under sommaren bestod av lånespelare, det sägs att ekonomin är ÖIS:igt ansträngd – men vi har pengar över att lägga på en scout som inte gör något arbete för oss.

Att han skulle gå in och peka med hela handen på ÖIS-gården, eller än mindre avskeda någon, kommer aldrig hända.

Så Björn & Fredrik då, varför agerar inte de? Säg det den som vet. Kanske är de för smarta för att doppa tårna i det här och håller sig undan. De kanske känner att det här att försöka bygga en sportslig organisation i det här klimatet var lite för jobbigt för att vara första elitfotbollsjobbet ovan omklädningsrummet.. 

Eller så har de försökt men snabbt insjuknat i den energilösa bullfika hos mormor-kultur som varit rådande på ÖIS-gården under alldeles för lång tid; den familjära stämningen, den hemmastadda personalen, de många bristerna i fasaden, den kravlösa mentaliteten och det för tillfället apatiska tillståndet bland föreningens halvledare. De ser på sina medarbetare vilket engagemang som krävs, och kan få glida runt i sponsorkepsar och mjukiskläder och tycka nivån ändå är helt okej, för ÖIS-P12 vann trots allt Färgelanda Cup för två helger sen.

Den här nivån, eller snarare bristen på densamma, på övervåningen är vad nya spelare & ledare möts av när de kommer för att vara en del av ÖIS representationslag. Redan under ett supportermöte i februari med oss & Balders Hage uttryckte Jeffrey Aubynn att nivån på ÖIS kansli behövde höjas för att ÖIS skulle kunna ta nästa steg. Tyvärr ser vi inget som tyder på att så skett, vi ser nu att Jeffrey hade helt rätt. Givet hur många spelare & ledare som passerat genom ÖIS-gårdens svängdörrar senaste säsongerna så måste vi kunna slå fast att vårt kansli inte håller den kvalité som krävs för att skapa en kultur där spelare & ledare kommer och presterar sitt yttersta för att Sällskapet ska få fira tre poäng. 

Vi noterar att klubben fortfarande inte kommunicerat något relevant till sina medlemmar beträffande det pågående läget. Förhoppningsvis kommer det snart något om en ledarförstärkning, för det måste in någon annan/mer röst på bänken under match. Hittar man ingen med vettig fotbollsbakgrund kan man väl bara ta valfri ÖIS:are som fortfarande orkar brinna för det i 90 minuter.

Den ideella hjälp som erbjudits från ÖIS:are som kan något om fotboll på elitnivå har kategoriskt ratats. De har hittills hellre velat utreda sina egna lösningar än att ta gratisråd här och nu från någon med mer kompetens än dem själva. Det är tyvärr ett återkommande mönster i en djupt rotad kanslikultur, för många är vi som stött på patrull senaste tio åren när vi erbjudit våra självfinansierade idéer och egna arbetskraft. Men de gör så gott de kan med det de kan.

Nästa del publiceras till helgen, och i den grottar vi ned oss i lekstugan ÖIS-gården.